Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Zrogowaciały naskórek pięty. Pierwsza pomoc dla zniszczonych pięt. Płyn na zrogowaciałe pięty
Kiedy zbliża się wiosna, zaczynamy zdejmować ciężkie buty i grube skarpetki. Odsłaniamy nasze pięty, które po zimowych miesiącach
Zadbaj o siebie czyli krem nawilżający z witaminą C
Codzienna pielęgnacja twarzy jest niezwykle ważna. Skóra jest pierwszą rzeczą, która zdradza nasz wiek. Może też sprawić, że będziemy wyglądać na zmęczonych, niewyspanych
Dlaczego warto sprawdzić swoje BMI?
BMI to jeden z najpopularniejszych wskaźników, które są wykorzystywane do określania prawidłowej masy ciała. Jednocześnie może on dostarczyć wielu informacji na temat ryzyka wystąpienia
Zrób coś dobrego - korzystaj z butelki wielokrotnego użytku
Plastik jest wszędzie
Każdego dnia do wód trafiają ogromne ilości plastiku, które są dosłownie wszędzie. Nawet ryby, które spożywamy zawierają w sobie resztki
Kosmetyki mineralne: mineralna paleta cieni do oczu
Kosmetyki mineralne są coraz częściej wybierane na półkach drogerii kosmetycznych, z uwagi na ich naturalny skład i co za tym idzie, mniej uczulający i drażniący wpływ
Pracowite wytchnienie dla zabieganych
Kto z nas ma czas na gotowanie obiadów i wypiekanie słodkości, gdy goni go praca? Życie pędzi, a ludzie zapominają o tym, co kiedyś sprawiało im radość. Przyjemności schodzą na dalszy
Peeling na wrastające włoski na nogach. Co zrobić z wrastającymi włoskami na nogach? Sposób na wrastające włosy na nogach
Idealnie gładka i zadbana skóra to teraz wizytówka każdej kobiety. Żeby ją osiągnąć koniecznie

Posted by on Lis 21, 2020 in Uroda i zdrowie |

Olej monoi – recepta na piękno

Olej monoi – recepta na piękno

Olej monoi, którego pierwsze zastosowanie miało miejsce wieki temu na wyspach polinezyjskich zdobywa coraz więcej swoich fanów w Polsce. Panie doceniają jego właściwości pielęgnacyjne oraz przede wszystkim prosty naturalny skład. Do jego produkcji używa się oleju kokosowego tłoczonego z kopry oraz ekstraktu z kwiatów gardenii tahitańskiej. Oba składniki oleju pozyskujemy z naturalnie występujących w Polinezji surowców. Kobiety wręcz kochają jego zmysłowy orientalny zapach. Jak już raz użyją oleju monoi to już na stałe gości w ich kosmetyczkach.

Jak pozyskiwany jest olej?

Olej monoi jest znany od wieków. Stosowany był przez tamtejsze rdzenne plemiona. Jego pozyskiwanie także wiąże się z wieloletnią tradycją i ścisłą recepturą. Olej produkowany jest przez tahitańczyków ręcznie. Aby pozyskać olej najpierw trzeba wytłoczyć olej kokosowy z tzw. kopry – jest to suszona na słońcu pulpa owocu palmy kokosowej. Kwiaty gardenii tahitańskiej, które wykorzystane są później do produkcji należy zebrać o świcie. Jest to bardzo istotne, gdyż o tej porze dnia nie są jeszcze w pełni rozkwitnięte. Ważne, żeby zbierać je ręcznie. Aby kwiaty podczas transportu nie wyschły i nie straciły tym samym swoich właściwości zostają zawinięte w liście tego krzewu. Po usunięciu z kwiatów pręcików są zanurzane w wytłoczonym wcześniej oleju kokosowym. Czas zanurzenia wynosi 15 dni jest to tzw. maceracja. Nadają one olejowi niezwykły zapach , ale także wzbogacają go o właściwości kojące i oczyszczające. To wszystko dzięki dużej zawartości salicylanu metylu oraz alkoholu terpenowego. Gardenia tahitańska to roślina o malutkich białych kwiatach, które bardzo często służą jako ozdoba do włosów tamtejszym kobietom.

Prosty skład robi wrażenie.

Oryginalny olej monoi to tylko dwa składniki : olej kokosowy i ekstrakt z kwiatów gardenii. Nie zawiera żadnych innych domieszek. Pomimo tak prostego składu właściwości jakie posiada są ogromne. W końcu jest to produkt, który cieszy się ogromnym uznaniem wśród stosujących go kobiet. Z mnóstwa naturalnych olei to właśnie monoi wybierany jest najczęściej.