Ananas w nowej odsłonie
Właściwości ananasa
Ananas, choć przeważnie kojarzy nam się z tropikalnymi Hawajami (głównie za sprawą potraw “po hawajsku”, takich jak… pizza !), jest rośliną dziko rosnącą w Ameryce Południowej. Owoce, które kupić możemy w naszych sklepach, pochodzą przeważnie z Brazylii. Szkoda, że najczęściej sięgamy po ananasy w puszkach, pokrojone w kawałeczki lub jako plastry z dziurką w środku zalane niemiłosiernie słodkim syropem… Takie owoce niewiele zachowują ze swoich wartości odżywczych. Tracą sole mineralne i liczne witaminy, na przykład witaminę C. Zyskują natomiast na kaloryczności – pamiętajmy, że świeże owoce posiadają ich naprawdę niewiele, powinny więc uwzględniać je w swym jadłospisie osoby będące na diecie. Warto zapoznać się z wcale nie tak trudną techniką obierania tego egzotycznego owocu, ponieważ świeży ananas jest bez porównania smaczniejszy i bardziej soczysty, aniżeli ten zakonserwowany w hermetycznej puszce !
Co można przyrządzić z ananasa ?
Przeważnie gdy słyszymy: ananas, na myśl przychodzą nam słodkie desery, takie jak owoce zalane galaretką lub też przepyszne chrupiące gofry z bitą śmietaną i ananasem, które ze smakiem zjadamy na nadmorskich deptakach. To także tak dobrze znana pizza po hawajsku, na której króluje ten owoc. Warto jednak rozeznać się w dostępnych w internecie przepisach, aby przekonać się, że sposoby podawania ananasa mogą być dużo ciekawsze oraz bardziej zróżnicowane. Owoc ten bowiem pasuje doskonale do mięs, zarówno czerwonych jak i białych. Mogą to być np. zapiekane polędwiczki wieprzowe z ananasem, czy też kurczak podawany po chińsku, na słodko – kwaśno, z dodatkiem ananasa. Ryby oraz owoce morza także doskonale komponują się z tym owocem, np. podsmażone z sokiem z limonki krewetki z ananasem.
Warto rozszerzyć naszą wiedzę na temat dań, do których wykorzystać można ten egzotyczny, przepyszny owoc. Obok tak dobrze na znanych słodkich sałatek owocowych, niezastąpionych na dziecięcych przyjęciach, spróbujmy czasem zrobić wersję nieco bardziej wytrawną, gdzie obok słodkiego ananasa wystąpią chrupiące, świeże warzywa oraz aromatyczne zioła. Takie lekkie danie doskonale uzupełni potrawę z mięsa, np. grillowanego.
Najnowsze komentarze